Bel ons

+32 9 336 39 42

We vertellen u graag meer

Docker Container

Docker container technologie voor Microsoft Dynamics NAV

Als specialist in Microsoft bedrijfsoplossingen zijn we enthousiast over de samenwerking tussen Microsoft en Docker. Docker is een jonge, innovatieve speler op het gebied van container technologie. Daarmee kunnen applicaties in de dagelijkse praktijk eenvoudig worden verplaatst van het ene naar het andere hardware platform, en nu ook voor Dynamics NAV.

Snelle groei sinds 2010

Docker is in 2010 opgericht. Na een aantal jaar development werd de startup in 2013 actief op de markt en bewees het de kracht van de containertechnologie. Die technologie bestond al langer, maar Docker standaardiseerde en perfectioneerde het zodanig dat het gebruik een vlucht nam. Het maakte van Docker de marktleider op dit gebied, en nu al wordt de software gebruikt door toonaangevende gebruikers als Google, Netflix en Spotify.

Het gebruik van Docker containertechnologie

Software wordt steeds meer naar de cloud verplaatst. Binnen die cloud - maar ook bij on premise en hybride installaties - is het voor onder andere de schaalbaarheid belangrijk dat applicaties snel kunnen worden overgezet of uitgebreid van het ene naar het andere hardware platform. Daarvoor is het belangrijk dat de software niet met de hardware is ‘vervlochten’ maar een los pakket vormt bestaande uit de applicatie en verdere benodigdheden (zoals de benodigde binaries en libraries). Daarvoor zorgt de container technologie van Docker. Zelf gebruikt het bedrijf de analogie met een echte container op schepen om het concept toe te lichten. Zo’n zeecontainer zorgt ervoor dat alles voor een bepaalde zending en klant in één box zit, eventueel met de juiste koeling en andere benodigdheden. Op die manier kunnen verschillende containers volledig onafhankelijk van elkaar eenvoudig op een schip worden geplaatst. Zoals een echte container zonder problemen tussen schepen, treinen of vrachtwagens kan worden verplaatst, zo kan met de Docker containertechnologie een applicatie eenvoudig worden overgezet naar een ander hardware platform.

Containers en Virtualisatie

Die beschrijving zal bij sommige lezers het idee geven dat containers synoniem zijn aan Virtualisatie en Virtual Machines. Er zijn dan ook duidelijke overeenkomsten, maar de containertechnologie van Docker gaat verder. Virtual Machines hebben een eigen Operating System. Een container daarentegen maakt gebruik van het OS van het platform waarop de container wordt geplaatst. Het zorgt voor minder overhead en een snellere opstart en maakt daarmee de uitwisseling tussen platformen eenvoudiger. Op die manier kan bijvoorbeeld een scale-out snel worden gerealiseerd. Ook kunnen er duidelijk meer applicaties op een server worden geplaatst en kunt u met containers een portable en consistente omgeving creëren voor zowel het ontwikkelen, testen als het uitrollen van applicaties. Dat betekent niet dat Virtual Machines nooit meer een optie zijn. Het komt erop neer dat in sommige gevallen virtualisatie de beste oplossing is en in andere situaties de grotere eenvoud van containers de voorkeur heeft.

Gebruik van Docker containers voor Microsoft software

Docker is dankzij de samenwerking met Microsoft onder andere beschikbaar op Windows Server en in Azure. Ook voor Dynamics NAV is de kracht van het Docker containerconcept beschikbaar. Dat kan onder andere een oplossing zijn bij scaling vraagstukken, bij het beheer van applicaties in hybride omgevingen en dus ook voor ontwikkeltrajecten. Zo toonde een Dynamics NAV expert bij de recente NAV Tech Days in Antwerpen hoe hij met behulp van de Docker technologie binnen 10 minuten in vier eenvoudige stappen zijn demo omgeving converteerde naar de nieuwe november release ‘NAV Developer Preview’.

Meer weten over de mogelijkheden van Docker voor uw omgeving?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over de mogelijkheden van Dockers containertechnologie bij Dynamics NAV projecten. Bekijk ook eens “Freddy’s Blog” en uiteraard de site van Docker zelf.